Størrelser, airmesh og neopren

strguideliten.jpg

 FOR SMÅ SKO/STØVLER = KALDE FØTTER!!  

 Det er alltid lurt å sjekke lengden på foten og lengden på innersålen på alt skotøy. Spesielt når det gjelder barn.

 Husk at størrelser kan variere fra merke og modell.

En enkel måte å måle foten på;

  •  Legg et ark intill en vegg uten list. 
  • Stå med helen intill veggen (oppå arket) og len deg på det benet du skal ta mål av. 
  • Tegn en strek foran på den lengste tåen.
  • Ta mål av enden på arket som var mot veggen og frem til streken du tegnet.
  • Ta gjerne mål barbent eller med en helt tynn sokk. 
  • Barn bør ha 1,5 cm å gå på, så legg dette til målet på ferdig målt fot.
  • Voksne bør ha minst 0,5cm, helst 1cm foran tåen.
  • Mange velger å ha litt ekstra plass og legger ned en såle i støvelen for å fylle ut. (heller en såle enn mange par sokker utenpå hverandre da det "kveler" luften og kan føre til at foten blir kald.)
  • Husk å ta mål av begge føttene, da det er velig vanlig at det ene benet er større enn det andre.
  • Ta alltid hensyn til den største foten.


Det er lurt å "kontrollmåle" føttene til barn så ofte som en gang i måneden så de ikke går rundt med for små sko eller støvler da dette blant annet kan føre til at de blir kalde på føttene.

FOR SMÅ SKO/STØVLER = KALDE FØTTER!!  

  Mål på innersålene kan variere noe fra modell og merke, så målene ser du bak str. når du bestiller.·    

LITT OM AIRMESH

Neopren puster ikke, det er potte tett!  Men - det finnes en veldig enkel måte å sjekke om støvlene ”puster”/har Airmesh. Brett ned skaftet på støvelen, legg munnen helt inntil innerveggen av støvelen, og blås ut. Forsvinner luften ”puster” støvelen, men er det tett å puste inn i stoffet, har ikke støvelen ventilerende for. Det er da større sjangs for at du blir klam og fortere kald på føttene. 

Det finnes i dag mange neoprenstøvler på markedet, og mange reklamerer med at de har pustende for i støvlene, noen sier til og med at de har Airmesh(uten å ha det) eller at neoprenen puster.. Fleecefor fungerer heller ikke som et pustende materiale. Det er få som faktisk har Airmesh eller pustende for i neoprenstøvlene, og det er vanskelig å vite hvem som har det uten å teste..

 TIPS OG TRIKS VED BRUK AV NEOPRENSTØVLER

 Vi anbefaler:

·  - Når støvlene ikke er i bruk, løft innersålen opp i støvelen og la den stå i støvelen. F.eks over natten, det beste er på et varmt gulv. Mye av kondensen i støvlene legger seg under innersålen, og det vil tørke raskere når sålen løftes opp.

·  - Neopren er helt vedlikeholdsfritt materiale, men vi anbefaler å ta støvlene i f.eks dusjen og spyle de innvendig med litt trykk i vannet,(ved daglig bruk ca annenhver mnd) dette for å få ut størknet varmekondens som setter seg i airmeshen på støvlene. Når dette størkner, blir det seigt og kan stoppe opp noe av luftsirkulasjonen. Dette er ikke et must, men er lurt å gjøre en gang iblant. Dette vil også gjøre så lukt ikke forekommer så lett.

- Det viktigste for at støvlene skal fungere optimalt er at støvlene er store nok. 

- Vi oppfordrer alle foreldre til å ta ut innersålen minst annenhver mnd, og måle føttene til barnet mot denne. Når det er under 0,4 cm igjen fra lengste tå til kanten på sålen må støvlene byttes ut. De begynner da å bli for korte. Det som skjer når støvlene blir for små er at barnet vil bli kald og klam på føttene, og støvlene vil bli ødelagte bak v/helen på innsiden av støvelen. 

- Det beste man kan ha i støvlene er en mellomtykk ullfrottèsokk rett på foten. Vi anbefaler alpakkasokker, da alpakkahårene er hule, så det sirkulerer mye mer luft enn i en vanlig ullsokk. Er støvlene litt store er det bedre å legge i en ullsåle for å fylle ut, istedenfor å ta på mange pr. sokker, da dette vil kvele luften. 

·  Ved skade/rift på en neoprenstøvel er stort sett veldig enkelt å reparere. Bruk «lim til dykkerdrakt». Kan brukes både på gummien og på neorenen. Sørg for at «såret» er helt rent og tørt, og påfør limet som anvist på bruksanvisningen på limet.

- Gummien settes inn med olje/silikon på fabrikken, dette for å beskytte gummien mot uttørking og så gummien skal holde seg pen mens de ligger på lager. Dette vil slites av ved bruk, men vær litt oppmerksom de første gangene du bruker støvlene, til dette er slitt av, kan støvlene virke litt harde/glatte på noen underlag som f.eks is, linoleumsgulv og betong eller på vått fjell.. For å fremskynde at oljen/silikonen slites av kan du f.eks finne et sted hvor det er grus/sand og «twiste» litt på det en liten stund, eller bruke litt sandpapir på sålen.

-  Unngå å sette støvlene i direkte sollys. Støvler som står i sollys i lengre tid kan falme i fargen og gummien kan bli hard og ru og er mer utsatt for å sprekke opp.

- Ønsker du at støvlene dine skal holde lengst mulig kan det være fint å smøre litt babyolje på gummien en gang i blandet. Det kan hjelpe til å holde gummien smidig og myk og den vil da holde lenger.

- Neopren som støvlene er bygget opp av er hovedmateriale i støvlene. Det er neoprenen som er 100% vanntett og isolerer mot kulde og varme. Neopren er jo det materialet som blant annet brukes i våtdrakter. Men de som kjenner til dykkerdrakter vet også at neoprenen blir fryktelig klam. Her kommer AIRMESH stoffet inn. AIRMESH er et tynt microfiberstoff med mange litt stive tråder som er sydd sammen, slik at luften kan passere imellom trådene.  Når du rører på foten din presses luften rundt inne i støvelen. På denne måten hindres føttene å bli klamme og svette, og med god sirkulasjon betyr det også at føttene dine vil holde varmen lengre!

  Ta ”pustetesten” på støvler for å sjekke om støvlene har AIRMESH! 

.